Pages

El Bulli,cel mai bun restaurant din lume!


El Bulli, cel mai bun restaurant din lume, pentru al treilea an consecutiv

Restaurantul spaniol El Bulli, situat in apropiere de Rosas Catalonia (nord-estul Spaniei), condus de maestrul bucatar Ferran Adria, a fost ales, pentru al treilea an la rand, cel mai bun de pe planeta, de catre publicatia britanica specializata, Restaurant Magazine.

Primele trei pozitii in topul 50 al "templelor gastronomiei mondiale", notate de 700 de experti internationali (maestri bucatari, proprietari de restaurante si critici gastronomici) au ramas neschimbate pentru al treilea an consecutiv, locul doi fiind ocupat de "Fat Duck", din Bray, Berkshire, la vest de Londra, si condus, de chef-ul britanic Heston Blumenthal, treapta a treia a podiumului revenindu-i restaurantului parizian "Pierre Gagnaire". Pe locul patru, s-a situat un alt restaurant spaniol, "Mugaritz", urmat de "French Laundry" din California si "Per Se" din New York, acesta din urma aflandu-se pe locul noua anul trecut.

Ferran Adria, proprietarul restaurantului "El Bulli", in varsta de 44 de ani, a primit premiul in cadrul faimoasei ceremoniei anuale, "S. Pellegrino World's 50 Best Restaurants" organizate la teatrul Freemasons Hall, Covent Garden, Londra.

"Impart premiul cu toti maestrii bucatari spanioli si cu cei 70 de angajati ai El Bulli", a spus Adria. Se pare ca tara lui Cervantes are cele mai multe locatii in care se pot comanda mancaruri rafinate si apreciate ca atare in top 10, pe locurile 1, 4 si 8, fi gurand trei restaurante spaniole, iar in total, in top 50, aflandu-se nu mai putin de sapte locatii din Spania. Nici restaurantele nord-americane nu au fost mai prejos, opt locatii din America de Nord regasindu-se in clasament. "D.O.M.", din Sao Paulo, Brazilia, afl at pe pozitia a 40-a, este singurul restaurant latino-american din top. In cadrul ceremoniei au fost decernate si alte premii, precum premiul cititorilor revistei Restaurant, care a mers la "L'enclume" din Cartmel, Cumbria, premiul maestrilor bucatari, care au optat pentru "Mugaritz", sau premiul pentru restaurantul cu cel mai rapid progres, obtinut de "Le Chateaubriand" din Franta.

Istorie, inovatie si farmec inconfundabil

Istoria lui El Bulli incepe in urma cu peste jumatate de secol, in 1950, atunci cand, ajunsi in Roses, regiunea Costa Brava, din nord-estul Cataloniei, Dr. Hans Schilling si sotia sa, Marketta, se indragostesc iremediabil de plaja Cala Montjoi, cunoscuta drept una dintre cele mai bune locatii de scuba diving. In 1961, Schilling hotaraste sa-si ridice in zona un spatiu pentru servirea mesei, organizarea de gratare in aer liber si, mai ales, partide de golf. Mica afacere care functiona datorita mini-terenului de golf avea sa fie denumita dupa rasa cainilor lui Schillings, niste French bulldogs, familiar numiti "bulli". In 1963, popularitatea din ce in ce mai mare a plajei Cala Montjoi il determina pe Schilling sa-si deschida primul "El Bulli", sub forma unui beach bar, iar in 1964, acesta se extinde cu grill room si food-court si, implicit, cu o varietate aleasa de mancaruri.

Asa apare primul restaurant, aflat intr-o continua dezvoltare, datorita careia, in 1976, primeste prima Stea Michelin, distinctie acordata restaurantelor top class, atunci cand bucatar-sef era francezul Jean-Louis Neichel. Odata cu venirea maestrului Ferran Adrià, in 1984, si cu uimitoarele lui inovatii in arta culinara, restaurantul primeste cea de-a doua Stea Michelin, in 1990, si cea de-a treia, in 1997. Din 2002, cand Restaurant Magazine il voteaza ca cea mai buna locatie culinara, incepe, practic, adevarata ascensiune a lui "El Bulli", care avea sa fie desemnat, consecutiv, trei ani la rand, in 2006, 2007 si 2008, cel mai bun restaurant din lume.

Potrivit specialistilor, "El Bulli" intruneste in prezent toate caracteristicile pentru a ramane No.1, atat din punct de vedere al inovatiei aduse in arta culinara, care duce la aparitia unor preparate sofisticate si de neimaginat altminteri, al unei echipe profesioniste suta la suta, al servirii impecabile, cat si decorului: terasa, verdeata, pietris, cazi cu trandafiri, valuri care se izbesc de tarm etc., unele elemente reinnoindu-se periodic.

Punctul forte, datorita caruia restaurantul de trei Stele Michelin si-a castigat reputatia, sunt insa uimitoarele inventii culinare si tehnicile revolutionare ale lui Ferran Adria, abordarile gastronomice avangardiste, gustul divin al preparatelor, o bucatarie diferita de oricare alta din lume, care, potrivit lui Adria, cere mai intai de toate o reflectare psihologica.

Maestrul bucatar este cunoscut in intreaga lume ca unadept al gastronomiei moleculare, care aplica principiile chimiei in prepararea mancarii, unele produse fiind servite dintr-o inghititura pentru a nu se dezintegra. Cu alte cuvinte, cine vine la "El Bulli" nu vine sa manance, ci pentru a trai o adevarata experienta gastronomica.

"Pentru profesionisti si pasionati"

"Restaurant Magazine", supranumit "Biblia gastronomiei mondiale", a fost lansat in Londra, in 2001, in urma interesului in continua crestere pentru industria alimentara in Marea Britanie. Avand ca motto, "For the professional and the passionate" ("Pentru profesionisti si pasionati"), publicatia a reusit sa devina, in scurt timp de la infiintare, Numarul 1 in domeniu, datorita calitatii exceptionale si felului complex in care trateaza businessul gastronomic, o publicatie internationala de influenta, lucru datorat si ceremoniei de premiere a celor mai bune restaurante din lume, The S.Pellegrino World's 50 Best Restaurants.


Organizata pentru prima data in 2002 si aflata acum la al saptelea an, ceremonia The S. Pellegrino World's 50 Best Restaurants este recunoscuta ca eveniment international de influenta in intreaga lume in domeniu si cel mai credibil indicator al celor mai rafinate locatii culinare mondiale.

TOP 10 - REVISTA RESTAURANT MAGAZINE
1. El Bulli - Spania
2. The Fat Duck - Marea Britanie
3. Pierre Gagnaire - Franta
4. Mugaritz - Spania
5. The French Laundry - SUA
6. Per Se - SUA
7. Bras - Franta
8. Arzak - Spania
9. Tetsuya's - Australia
10. Noma - Danemarca

sursa : Food&Bar Magazine
Sa auzim numai de bine!

www.barcagii.com
Larry

You liked this post? Subscribe via RSS feed and get daily updates.

0 comments:

Post a Comment