Pages

Legislatia privind fumatul in locurile publice

Romania

Spatiile pentru fumat din locurile publice trebuie sa fie delimitate si asigurate cu ventilatie incepand cu 1 ianuarie 2009.De la aceasta data, in restaurante si baruri, spatiile pentru fumat vor reprezenta maxim 50 la suta din suprafata spatiului alocat clientilor si va fi obligatoriu sa se asigure ventilare si izolarea lor de spatiile pentru nefumatori. Localurile cu o suprafata mai mica de 100 metri patrati pot alege sa functioneze fie ca unitati in care se fumeaza, fie ca unitati in care nu se fumeaza, potrivit OU 5/2008.Acest lucru trebuie adus la cunostinta publicului, prin panouri de afisare. Nerespectarea acestor prevederi se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 2.500 lei si 5.000 de lei.De asemenea, incepand cu 1 ianuarie 2009 s-a interzis comercializarea produselor din tutun in incinta si in jurul spitalelor si unitatilor de invatamant cu exceptia celor de invatamant superior.De la 1 ianuarie 2009 legea prevede inscriptionarea de avertismente pe toate produsele din tutun.Potrivit actului normativ, este interzisa publicitatea la produsele din tutun in presa scrisa si in orice alte publicatii si materiale tiparite, in salile de spectacol, cinematografe sau alte tipuri de sali de proiectie a materialelor vizuale destinate publicului.Nerespectarea prevederilor privind publicitatea produselor din tutun se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 10.000 lei la 50.000 lei.


Austria
Fumatul este interzis la locul de munca in camere in care se afla fumatori si nefumatori, daca nefumatorilor nu li se poate oferi o protectie adecvata prin ventilatie. Fumatul este interzis in cladirile guvernamentale, institutiile educationale si cinematografe.

Belgia
In 1976 fumatul a fost interzis in transportul public. Fumatul este interzis in numeroase locuri publice si limitat in baruri si restaurante. In restaurante este obligatorie instalarea sistemelor de ventilatie si a unor dispozitive de filtrare a fumului.

Danemarca
Exista unele restrictii privind fumatul in locurile publice dar nu si in baruri, restaurante, cluburi, hoteluri, cinematografe sau restaurante.

Finlanda
Restrictiile privind fumatul la locul de munca au fost voluntare pana in martie 1995, cand reformularea legii privind controlul asupra tutunului a interzis fumatul in toate cladirile publice. Legile ofera angajatorilor doua posibilitati: fie interzic cu strictete fumatul, fie permit fumatul in camere special amenajate cu sisteme de ventilatie separate si cu o presiune mai scazutaa aerului decat in cladirile in care nu se fumeaza.

Legea privind interzicerea fumatului la locul de munca duce la scaderea numarului persoanelor fumatoare. Un studiu recent arata ca introducerea in martie 1995 in Finlanda a unei legi privind fumatul la locul de munca a dus la scaderea semnificativa a fumatului. Cercetatori de la Institutul Finlandez de Igiena Muncii au descoperit ca incidenta fumatului a scazut de la 29,6% la 25,0%, fiind semnificativa atat pentru barbati cat si pentru femei. Numarul mediu de tigarete fumate zilnic a scazut de la 19 la 16 si, de asemenea, a scazut si poluarea cu nicotinaa aerului la locurile de muncadin industrie si din mediile oficiale. Sindicatele finlandeze au adaugat ca o recenta inasprire a legislatiei privind fumatul in restaurante si cafenele a dus la scaderea remarcabila a expunerii la fumul de tutun din mediul inconjurator la locul de munca a zeci de mii de angajati din industria de catering.

Franta
Fumatul este interzis la locul de munca, cu exceptia birourilor particulare. In baruri si restaurante exista restrictii privind fumatul.

Germania
In Germania exista regulamente care protejeaza angajatii nefumatori, dar acestea nu includ restaurantele si barurile. Germania inaspreste regulile privind fumatul la locul de munca. Cabinetul federal al Germaniei a aprobat regulamentul ce restrictioneaza fumatul la locul de munca, ceea ce va duce la imbunatatirea semnificativa a drepturilor nefumatorilor, conform Ministerului Federal al Sanatatii. La aproximativ doua saptamani dupa publicarea oficiala vor intra in vigoare noile regulamente, iar angajatorii vor fi obligati sa ia masurile necesare pentru a asigura angajatilor nefumatori un mediu de lucru in care sanu fie expusi la fumul de tutun daunator. Regulamentul nu va include si restaurantele, barurile si alte cateva localuri deschise publicului. Pana in ultima jumatate a anilor 1990, Germania nu avea regulamente impotriva fumatului la locul de munca. In acea perioada a fost aprobat un regulament vag formulat, care a fost dificil de impus. Ca rezultat, fumatul ramane permis in numeroase birouri, ceea ce se va schimba odata cu adoptarea noilor reguli.

Grecia
Fumatul in public este interzis in numeroase locuri. In cafenele, baruri si restaurante trebuie sa existe spatii destinate nefumatorilor. Natiunea cu cel mai mare numar de fumatori din Europa, Grecia a schimbat regulamentul privind fumatul in public. Au fost impuse reguli stricte ce interzic fumatul in numeroase locuri publice.

Irlanda
Incepand din ianuarie 2004, locurile de munca din Irlanda, inclusiv localurile si restaurantele, au la dispozitie un an pentru a introduce reguli privind interzicerea fumatului. In Irlanda se va interzice fumatul la locul de munca. Ministrul sanatatii, Micheal Martin a anuntat aceasta hotarare odata cu prezentarea unui raport despre efectele fumatului pasiv la locul de munca. De asemenea, a oferit detalii despre planurile de introducere a unor noi regulamente stricte anti-tutun ce vor interzice cu desavarsire fumatul la toate locurile de munca. Acestea au intrat in vigoare la inceputul anului 2004. Raportul, elaborat de un grup de experti din partea Departamentului pentru controlul asupra tutunului (Office of Tobacco Control) si a Autoritatilor pentru Sanatate si Siguranta (Health and Safety Authority), solicita interzicerea desavarsita a fumatului la locul de munca, inclusiv in localuri si restaurante. Raportul sustine fara echivoc ca expunerea la fumul de tutun din mediul inconjurator reprezinta un factor de risc important pentru cancer precum si pentru alte probleme grave de sanatate.

Olanda
Fumatul este interzis in locurile publice. In 2002 un judecator a decis ca interdictia include si facilitatile amenajate pentru furnizarea proviziilor din cladirile subventionate. De asemenea, conform unei noi legi ce a fost introdusa in ianuarie 2004, fiecare companie trebuie sa asigure angajatilor sai un mediu de lucru fara expunere la fum de tutun. In aceasta hotarare sunt incluse si barurile si restaurantele. Un judecator extinde interzicerea fumatului la facilitatile amenajate pentru furnizarea proviziilor din cladirile publice.

Pentru prima data in Olanda un judecator a hotarat ca fumatul poate fi interzis in cladirile subventionate cu facilitati amenajate pentru catering, cum sunt teatrele, muzeele, bibliotecile si piscinele. Acesta a fost rezultatul unei plangeri ridicate de asociatia nefumatorilor CAN impotriva unui centru cultural din Oudewater cu o cantina adiacenta.In formularea verdictului, judecatorul a declarat ca interzicerea fumatului in locurile publice specificate prin legislatia in vigoare se aplica si institutiilor subventionate din fonduri publice.

Facilitatile amenajate pentru catering din aceste cladiri intrasi ele sub incidenta acestei legi. Conform hotararii judecatoresti, centrul cultural De Klepper din Oudewater trebuie sa introduca in termen de trei luni o interdictie privind fumatul. Pentru institutiile subventionate si cladirile cu baruri sau cu alte facilitati amenajate pentru furnizarea proviziilor, verdictul judecatorului poate avea consecinte pe termen lung. M. de Witte, un avocat din Amersfoort ce reprezintafumatorii cu reclamatii impotriva industriei tutunului, asteapta sa rezolve mai multe cazuri similare. De exemplu, orice persoana care actioneaza in judecata o piscina publica ce include si un bar cu loc pentru fumat are succesul garantat.

Norvegia
Fumatul in locurile publice este interzis din ianuarie 2004. Interdictia include si restaurantele si barurile, pentru a proteja chelnerii si persoanele care servesc masa. Norvegia are deja una dintre cele mai stricte politici anti-fumat din lume, iar fumatul in locurile publice, la locul de muncasau in transportul public a fost interzis inca din 1988. Potrivit guvernului, principalul motiv ce se aflain spatele acestei restrictii il reprezintaprotectia personalului si a oaspetilor. Inainte de introducerea interdictiei, barurile si restaurantele din Norvegia trebuiau sa aiba zone separate pentru nefumatori.

Norvegia este deja una dintre societatile cu cele mai stricte reguli privind fumatul din Europa, cu interzicerea fumatului in toate birourile si cladirile publice.In momentul actual, in baruri, restaurante, cafenele si hoteluri exista zone special amenajate pentru fumatori, desi guvernul sustine ca 30% din autoritatile locale nu efectueaza inspectii regulate ale acestor cladiri. Propunerea a fost avansata ca urmare a unor presiuni insistente venite din partea sindicatelor lucratorilor din restaurante, care sustin ca incidenta cancerului pulmonar in randul membrilor sai este mai crescutadecat in alte profesii, datorita fumatului pasiv. In general, conform declaratiei ministrului sanatatii, in fiecare an in Norvegia se inregistreazaintre 300 si 500 decese datorate fumatului pasiv.

Italia
Pana recent, fumatul era interzis in majoritatea locurilor publice, dar nu si in restaurante si baruri. Guvernul a anuntat recent ca cei ce vor ignora restrictiile privind fumatul in locuri ca cinematografe, spitale, birouri, scoli, autobuze si aeroporturi risca sa primeasca amenzi cuprinse intre 25 si 250€. Politia italiana aplica legea anti-fumat.

In Italia, politia a raspandit anunturi pentru a impune o noua lege care interzice fumatul in locurile publice, inclusiv in baruri si restaurante. Echipe speciale de politie au emis sute de amenzi fumatorilor. Conform noilor prevederi ce vor intra in vigoare din acest an, contravenientii vor plati amenzi in valoare de pana la 250€. Amenzile pot fi de doua ori mai mari dacase fumeaza in prezenta unei femei insarcinate sau a unui copil. Proprietarii de restaurante si baruri vor plati amenzi de pana la 3000€ daca nu vor reusi sa impuna respectarea noii legi.



Resurse legislative


You liked this post? Subscribe via RSS feed and get daily updates.

0 comments:

Post a Comment