Pages

Se anuleaza taxa auto ?

Cata mizerie cu taxa auto! O balbaiala venita din parte guvernului ca urmare a presiunilor exercitate de catre grupurile de interese . In functie de cum "bate vantul aceasta taxa ba se tripleaza , ba ramane constanta , ba se evapora. Astazi Ministrul Mediului Nicolae Nemirschi a declarat intr-o conferinta de presa ca taxa auto triplata se anuleaza. "Voi propune Guvernului suspendarea aplicarii ordonantei din decembrie si in acelasi timp demararea procedurilor de elaborare a unei legi care sa treaca prin Parlament si care sa tina cont de normele europene de taxare si care sa respecte principiul european «poluatorul plateste»”

Ministrul a mai precizat ca intentioneaza sa initieze un proiect de lege care sa reglementeze taxarea autovehiculelor, iar pana la definitivarea si adoptarea unui nou proiect, masinile ar urma sa fie taxate la valorile valabile inainte de triplare, respectiv cele valabile din luna iulie 2008.

Ramane de vazut care va fi reactia si deznodamantul in privinta taxei auto triplate in 2009. Pana atunci insa Uniunea Europeana spune clar ca "Triplarea taxei de poluare incalca legislatia europeana!"Dupa cum era de asteptat, UE a reactionat la triplarea taxei de poluare auto pentru masinile second-hand. Astfel, Comisia Europeana a transmis Romaniei ca ordonanta data de Guvernul Tariceanu incalca legislatia europeana, respectiv Tratatul de aderare, care stipuleaza ca taxa pentru o masina veche nu trebuie sa depaseasca valoarea ei.

CE a trimis o scrisoare Guvernului Romaniei prin care solicita explicatii privind triplarea taxei auto pentru masinile second-hand si in care atentioneaza Romania sa nu incalce articolul 91 din Tratatul de aderare, care prevede ca o taxa pentru o masina veche nu poate depasi valoarea ei. Dupa spusele fostului ministru al Mediului, Sulfina Barbu, scrisoarea a fost primita luni seara la Departamentul de Afaceri Externe al Guvernului si va fi analizata astazi in cadrul Parlamentului.

Guvernul Tariceanu a triplat taxa auto cu "o suta de metri" inainte de incheierea mandatului, fara a mai astepta punctul de vedere al Comisiei Europene si a starnit un val de proteste si nemultumiri din partea proprietarilor de masini de pe tot teritoriul Romaniei.

In timp ce Guvernului i se cer lamuriri privind aceasta reglementare de lege discriminatorie, Sindicatul Automobile Dacia organizeaza astazi un miting pentru a protesta inpotriva reducerii taxei de poluare auto, cu scopul de a proteja un brand national. Liderii de sindicat spun ca nu pot sta cu mainile in san timp in care acesta masura odata luata le va aduce mari prejudicii. Dincolo de faptul ca este periclilat locul de munca a mii de oameni, aceste fiare vechi, adica masini second hand aduse din strainatate, reprezinta un factor de poluare cumplit, sustin protestantii.

You liked this post? Subscribe via RSS feed and get daily updates.

0 comments:

Post a Comment