Pages

Restaurantul Moft in HRB expert Magazin

Azi ma dau mare! Acum doua saptamani au venit la noi la restaurant cei de la revista de spcialitae HRB Expert care este lidera in Romania pe domeniul HORECA. Acestia ne-au luat un interviu despre restaurant pe care l-au transformat intr-un reportaj care a aparut in numarul din luna septembrie.




Mai mult decat un moft
Daca in trecut, o iesire la restaurant se facea numai la ocazii speciale, astazi acesta a devenit decorul preferat si pentru pranz, iesiri cu prietenii sau intalniri de afaceri. Aceasta cerere tot mai mare a facut ca, uneori, cantitatea sa fie pusa in fata calitatii, situatie pe care Moft incearca sa o schimbe. Un articol de Doina Negulescu


Dupa opt ani de calatorii in lume la bordul unui vas de croaziera, unde amandoi lucrau, Denisa Tanase si Laurentiu Mata au decis sa se intoarca in tara si sa puna in practica tot ce au invatat. In urma experientelor culinare din cele 52 de tari si sutele de orase vizitate, cuplul a avut ocazia sa incerce, sa compare si sa selecteze retete, idei de prezentare, moduri de servire si chiar si amenajare a spatiului intr-un restaurant. Bagajul de cunostinte acumulat in perioada in care cei doi au lucrat ca picoli la unul dintre cele mai cunoscute restaurante din Bucuresti si apoi pe vasul de croaziera a fost intregit de Laurantiu Mata dupa revenirea in tara, cand a lucrat ca oppening project/restaurant manager la cateva restaurante si cluburi de noapte foarte bine cunoscute si ca food & beverage manager al unuia dintre cele mai mari hoteluri din capitala. Activitatea sa din acea perioada a fost remarcata de o revista de business, care l-a inclus in clasamentul „100 Tineri Manageri de Top din Romania“.



Atmosfera este esentiala



Sfarsitul anului trecut a fost momentul in care cei doi s-au hotarat sa isi investeasca toate cunostintele si sa isi concentreze toate eforturile in proiectul personal la care visau de foarte mult timp. Cautarea unui spatiu adecvat i-a adus in zona Palatul Parlamentului - Calea 13 Septembrie, pe una din strazile adiacente. Pozitionarea retrasa, la prima vedere un dezavantaj, a fost considerata insa un lucru pozitiv deoarece, pe langa linistea si intimitatea pe care le ofera, este cautat de catre clientii intr-adevar interesati. Casa respectiva adapostea deja un mic restaurant de cartier ai carui proprietari au decis insa sa renunte, deoarece afacerea nu mergea asa cum sperasera. Denisa Tanase si Laurentiu Mata au hotarat sa valorifice ei potentialul zonei si au inchiriat spatiul, pastrand si numele fostului restaurant, chiar daca acest lucru a atras mici probleme. „A fost Moft si inainte sa il preluam noi. Ne-am gandit sa il schimbam, o varianta fiind Capriciu, dar am zis ca este foarte potrivit asa. A aparut insa o problema, pentru ca oamenii nu stiau ca a fost preluat si erau reticenti crezand ca nu s-a schimbat nimic. Problema inainte era ca aveau multe preparate in meniu dar nu erau mereu disponibile. Am mers pe aceasta idee: niciodata nu punem in meniu ceva ce nu avem, pentru ca este urat sa comanzi si sa ti se spuna ca nu mai au”, isi aminteste Denisa Tanase. Renovarea a durat aproximativ o luna si a costat in jur de 30 mii euro, deoarece, ca intr-o adevarata afacere de familie, tatal Denisei a contribuit cu echipa sa de constructori. Modificarile efectuate au constat in schimbarea culorilor, fiind introduse multe nuante de maro si crem, un nou parchet, mult lemn, dar si refacerea bucatariei care nu era corespunzatoare. Investitiile nu s-au oprit insa aici deoarece, in fiecare luna s-a gasit cate ceva nou de adaugat, de modificat, pentru ca ceea ce visau cei doi tineri sa devina realitate si astfel, pana in prezent, suma s-a ridicat la aproximativ 70 mii euro. Inspiratia a venit si ea tot din calatoriile in strainatate, ca si o parte din decoratiuni, aduse din diverse colturi ale lumii. Toate detaliile au fost planuite si gandite pentru a asigura confortul clientului, accentul cazand in primul rand pe ospitalitate. „Daca ai un restaurant intunecat, de prost gust, muzica tare, ospatari galagiosi, clientul vine o data si nu mai revine. Incercam sa ne asiguram ca lumea se simte bine, este primita cum trebuie si li se creaza toate premisele pentru o cina reusita, o ambianta placuta, muzica in surdina, decoratiuni si detalii care sa dea o atmosfera intima, placuta, linistita, cocheta”, subliniaza Laurentiu Mata.





Gustul este vedeta



Dupa gasirea locatiei, trebuia stabilit meniul, aceasta fiind partea usoara deoarece, cei doi aveau deja foarte multe idei despre ce vor sa prezinte clientilor. Prospectand piata romaneasca, ei au ajuns la concluzia ca lipseste de multe ori gustul care il determina pe client sa se intoarca intr-un restaurant special pentru el. Au mers astfel pe ideea de satisfactie culinara deplina, pornind de la gust, design-ul farfuriei si servire. Specificul ales a fost unul international, cu retete culese din toate colturile lumii, fiecare respectata in cel mai mic detaliu. Meniul cuprinde astfel Ribeye Steak Argentinian, Pastrama de Berbecut, sau File Mignion, langa ciorba de vacuta, Eggplant Parmigiana si chiar si pizza cu caviar. Preferatul clientilor este insa Tiramisu a carui reteta a fost adusa din Sicilia. Fiecare ingredient este proaspat, in bucataria de la Moft nu exista inlocuitori sau semipreparate, iar bucatarul, care este sora Denisei Tanase, reprezinta garantia unor produse deosebite. „Una e sa servesti o mancare buna, alta e sa servesti una gustoasa. Este o diferenta enorma. Sunt multi clienti care vin pentru gust, pentru aceasta experienta. In bucatarie o avem si pe sora Denisei care stim sigur ca face mancare gustoasa ca la mama ei acasa si foloseste ce trebuie”, explica Laurentiu Mata. Calitatea nu a facut insa ca preturile sa creasca deoarece, cei doi proprietari prefera sa aiba un meniu accesibil care sa ii determine pe clienti sa revina des, decat sa aiba preturi mari care sa ii sperie pe oaspeti. Planul lor a functionat si, daca pranzul atrage oamenii de afaceri din zona, la cina restaurantul gazduieste grupuri de prieteni sau familii care apreciaza calitatea preparatelor, atmosfera si ospitalitatea. Indiferent de aspect, nivel al venitului sau valoarea comenzii, nici un client nu este refuzat, ba mai mult, fiecare este tratat cu acelasi respect si atentie.



O parte importanta a afacerii este reprezentata de segmentul de petreceri, cele trei saloane care pot gazdui 40-50 de persoane in total fiind foarte solicitate pentru evenimente speciale. Pentru acest public, site-ul restaurantului a pus la punct un sistem eficient de calculare a bugetului necesar, de la pachetul de mancare, cel de bautura si restul de servicii ca: huse, dj, aranjamente florale, fotograf etc. In pasi mici, cu eforturi, atentie si mult suflet, Denisa Tanase si Laurentiu Mata au reusit ca, in cateva luni, sa amortizeze investitiile, asteptand ca in perioada urmatoare sa obtina si profit, cu toate ca acest lucru era planificat pentru anul urmator.

Sa auzim numai de bine!

http://www.barcagii.com/
http://www.moftrestaurant.ro/
http://www.hoteloo.ro/(2009)

Larry

You liked this post? Subscribe via RSS feed and get daily updates.

0 comments:

Post a Comment